ТОП 5 на най-добрия безплатен офис пакет

Офис пакета е съвкупност от програми главно за текстообработка, електронни таблици, презентации и др. Всички сме чували за популярния офис пакет на Microsoft, който наистина е един чудесен софтуер нужен за всеки компютър, но за съжаление платен.

Най-добрия безплатен офис пакет

Разбира се цената е определяща за това средния потребител или малкия бизнес да потърси безплатна алтернатива. По-долу в тази статия сме прегледали и направили ревю и класация на най-добрия, безплатен и популярен офис пакет, който в много отношения превъзхожда платения софтуер на Microsoft.

Microsoft Office си остава еталон, по който се преценя всеки един претендент за короната най-добър офис пакет. Някои от предложените по-долу 5 алтернативи на Microsoft Office могат достойно да го заместят със своите текстообработващи програми с пълна функционалност, като на Word, възможности за презентации като PowerPoint и електронни таблици, като на Excel.
  1. Apache OpenOffice
  2. LibreOffice
  3. SoftMaker FreeOffice
  4. WPS Office
  5. Ssuite Office Software
  6. Office.com

 1  Apache OpenOffice


Apache OpenOffice най-добрият офис пакет

Apache OpenOffice има пълен набор от инструменти за текстообработка, презентации, електронни таблици, база данни и графики, което е стабилен аргумент за безплатните алтернативи срещу платената версия на Microsoft Office.

Apache OpenOffice е в дългогодишно съревнование с Microsoft Office вече повече от десет години. Софтуера е безплатен, с отворен код продукт под егидата на Apache Foundation Software, с редовни актуализации, поддръжка и корекции на грешки. Текстообработващата програма на пакета Writer предлага дълъг списък от функции: образци на документи, рамки, писма, мениджър стил и още много.

Функцията за страничната лента докинг въведена в Apache OpenOffice 4.0 е много полезна ако имате широк екран, много удобно и лесно е да се поставят множество панели, така че всички инструменти да са видими и достъпни.

Като цяло Apache OpenOffice е една от най-добрите безплатни алтернативи на Microsoft Office с възможности за добавяне на български език и автоматична проверка на правописа.

 2  LibreOffice


LibreOffice е също страхотен безплатен офис пакет

LibreOffice е също един от най-добрите офис пакети и една от най-сериозните алтернативи на Microsoft Office. Можете да го ползвате като подразбираща програма за вашите текстови документи, електронни таблици, презентации и много други.

LibreOffice е малко по-тежък от Apache OpenOffice и ако сте ползвали и двата офис пакета веднага ще забележите приликите тъй като те са създадени от един и същ проект. Основната разлика е изгледа на лентата с инструменти, част от опциите не се визуализират в LibreOffice и трябва да се включат допълнително.

Текстовата програма на офис пакета е напълно съвместима с документите създадени от Microsoft Word и дори го превъзхожда с някои полезни допълнителни опции. Интерфейсът също е достатъчно близо до Microsoft Word и потребителите няма да имат проблеми с адаптирането към него. LibreOffice е изцяло на български, разполага с автоматична проверка на правописа и е напълно безплатен.

Софтуера има налична 64-битова версия за сваляне и вграден коректор на правописа.



 3  SoftMaker FreeOffice


SoftMaker FreeOffice е много добър и лек софтуер

SoftMaker FreeOffice е богат на функции и олекотен офис пакет, съвкупност от текстообработващ софтуер TextMaker, PlanMaker съвместим с електронните таблици на Excel и Presentations, програма за създаване на презентации съвместима с PowerPoint.

И трите програми поддържат автоматична проверка на правописа и български език на менюто. SoftMaker FreeOffice е напълно съвместим със следните типове файлове, което означава, че можете да отваряте, редактирате и записвате в тези файлови формати: DOC / PPT / XLS / ODT / TXT / DBF / DIF / PMD и много други, пълният списък можете да прегледате на официалния сайт.

Както сте забелязали най-популярните формати на Microsoft Office, като DOC / PPT и XLS са напълно съвместими със софтуера. Като цяло интерфейсът на програмата е интуитивен и не е трудно да се използва, има широка гама от инструменти и функции, които го правят един приятен за използване офис пакет.

 4  WPS Office


WPS Office е добър офис пакет с модерна визия

WPSOffice има най-модерната визия от до тук изброените офис пакети и много висока съвместимост със стандарта в сферата Microsoft Office. Софтуера е разработен през далечната 1989 г. с вече повече от 750 милиона регистрирани потребители и може да се инсталира на операционни системи, като Windows, Android, iOS и Linux.

С WPS Office можете да отворите, редактирате и запазите документи създадени с Microsoft Word, Excel, PowerPoint. Има две версии на WPS Office - безплатна и платена. В безплатната версия липсват част от функции, като например способността да превключвате между ULS, онлайн актуализиране, макроси, и начална страница.

Професионалната версия е на цена от $ 4.99 USD на месец. Пълната версия за Android приложението е безплатно. WPS Office не е популярен но бързо се превръща в един от най-добрите офис пакети, надминал конкуренцията в много отношения.

 5  Ssuite Office Software


SSuite Office Software е лесен за инсталиране офис пакет

Ssuite Office Software е добър офис пакет, съвкупност от текстообработващи програми, електронни таблици, предназначени да направят задачите на всеки един стартиращ бизнес по-лесни. SSuite Office може да се използва като безплатна алтернатива на Microsoft Office, заради съвкупността от подобни програми.

Дори някои от видовете файлове на MS Office могат да се редактират и запазват със SSuite Office Software. Изтеглянето и инсталацията на офис пакета е изключително лесна. В пакета е включен софтуера WordGraph, който е текстообработваща програма, която може да импортира документи във формат RTF, HTM, XML, но няма поддръжка за DOCX.

С изключение на графичния интерфейс, WordGraph има много хубави черти, които при определени обстоятелства могат да станат много удобни. Като цяло, изборът на програми в офис пакета е голям. Инструментите са страхотни, но интерфейсът е много меко казано странен за да свикнете.

 6  Office.com


Онлайн версия на популярният офис пакет на Microsoft

Office.com е безплатен офис пакет от Microsoft, с който можете да редактирате документи, презентации и електронни таблици онлайн, като използвате OneDrive.

Както ви запознахме с този онлайн инструмент в статията „Топ 5 безплатни онлайн програми“ можете докато редактирате документ да го споделите в мрежата с други потребители и да работите заедно.

За да използвате Office.com трябва да си направите регистрация за да създадете собствен акаунт. Office Online работи перфектно на Firefox, Chrome, и всички версии на Internet Explorer.

Най-голямото неудобството от работа с Office Online е, че той все още не може да отваря файловете директно от вашия компютър, можете да отваряте само документи, които са били качени преди това в OneDrive. Office Online е бърз, стабилен и лесен за употреба инструмент идеален за тези, за които нямат значение допълнителните функции и които не искат да инсталират настолен офис пакет.


Публикуване на коментар

0 Коментари